Práce někdy přes den člověka pohltí, ale neměli byste jí obětovat jiné důležité věci. Například svůj stravovací režim. Přinášíme vám tipy od výživové poradkyně Janky Trebulové, jak snadno zlepšit váš životní styl.
Z pohledu výživy je oběd velmi podstatný. Pracující člověk vydává dopoledne určité množství energie – ať už dělá někde za pásem nebo v kanceláři.
- Oběd je nejdůležitější
Nepodceňujte zejména oběd. Během pracovního dne má pro zaměstnance největší význam kvůli doplnění energie, kterou bude potřebovat dalších několik hodin. „Z pohledu výživy je oběd velmi podstatný. Pracující člověk vydává dopoledne určité množství energie – ať už dělá někde za pásem nebo v kanceláři – a tu je třeba doplnit,“ říká výživová poradkyně Janka Trebulová.
- Neobědvejte tam, kde pracujete
Nespokojte se se „suchým“ obědem, který vybavíte rychle za pracovním stolem. „Dát si na oběd rohlík s nějakou treskou, salátem nebo se salámem a dát si teplé jídlo je velký rozdíl,“ říká výživová poradkyně. Kromě samotné výživy jde také o psychohygienu. „Oběd v restauraci přináší také sekundární výhody. Na chvíli můžete zapomenout na práci, vyvětrat si hlavu as kolegy si popovídat io nepracovních věcech,“ vysvětluje Janka Trebulová.
- Trochu pohybu navíc
Podle výživové poradkyně Trebulové je plusem i procházka spojená s přesunem na místo oběda a poté zase zpět. „Chůze po jídle pomáhá, abyste se nedostali do útlumu. Vaše tělo se dostane do určitého tempa a zbytek dne se vám bude pracovat mnohem lépe,“ říká.
- Společenský rituál
„Mnozí z nás si to možná až tak neuvědomují, ale společné stravování je v podstatě io kultuře,“ upozorňuje dále Janka Trebulová. Socializace, účast na \“společenské události\“, jakou je oběd ve společnosti jiných lidí, zároveň spojené s fyzickým pohybem má podle ní plusy i pro zaměstnavatele. „Protože zaměstnanec přijde zpátky do práce spokojený a umí podat lepší výkon,“ zdůrazňuje výživová poradkyně.
- Pravidelnost ve stravování
Jednou ze zásad zdravé životosprávy je pravidelnost ve stravování. \“To je v dnešní uspěchané době dost vážný problém hlavně při sedavých zaměstnáních,\“ hodnotí J. Trebulová. „Lidé se ráno najedí, pak sedí u počítače a ve čtyři odpoledne se spatří – uvědomí si, že nic nejedli. Případně si zobnou nějaký sušenku. O to větší hlad přijde potom a víme, co pro životosprávu znamená večerní nacpávání se,“ říká. Tomu se můžete snadno vyhnout, když si dáte pravidelně dobrý oběd.
- Obědy zdražily, stravné zaostává

Mnozí pociťují, že jim stravování v restauraci či kantýně jde stále více do peněz. Ceny poledních menu narostly. Do určité míry zde pomáhají příspěvky pro zaměstnance například v podobě stravných poukázek či gastrokaret, které pozitivně hodnotí i Janka Trebulová. \“Příspěvek na konkrétní účel stravování je jednou z motivací zaměstnance, aby si dal teplý oběd,\“ konstatuje. Dobrou zprávou pro zaměstnance je nedávné zvýšení na (maximální) 6 eur. Kvůli rapidnímu růstu cen potravin, energií a pohonných hmot, i pro stále se zvyšující inflaci je však sporné, do jaké míry to zaměstnancům pomůže. Třeba doufat, že ministerstvo práce, které má „blaho pracujících“ v náplni práce, prosadí další zvýšení stravného, což bude motivovat více zaměstnanců pravidelně si dopřát plnohodnotný kvalitní oběd.