Bazalka je zářivou stálicí mezi kuchyňskými bylinkami – dá se pěstovat na okně či balkoně a na počkání dodá našemu jídlu lahodnou chuť „léta“.
Bazalka je stálicí mezi kuchyňskými bylinkami
Bylina, která obsahuje řadu důležitých vitamínů, minerálů a éterických olejů, dokáže zmírnit bolest, podpořit trávení a snížit stres.
Ať už v podobě pesta či jako součást rajčatové omáčky: bazalka je důležitou součástí italské kuchyně. Zelená bylinka je nejen velmi chutná, ale… Bazalka má také analgetický účinek, zklidní pokožku po bodnutí hmyzem.
Věděli jste, že existuje asi 40 druhů bazalky – thajská bazalka, jemnolistá bazalka, červená bazalka či citrónová bazalka. Bazalka je přirozeně bohatá na živiny. Ve voňavé rostlince se nacházejí vitamíny A, C, D a E, jakož i K. Zvláště pozoruhodný je vitamín A, který hraje důležitou roli pro zdraví očí a pokožky. Vitamin K zase předchází kardiovaskulárním onemocněním. Obsahuje také vitamíny skupiny B, jakož i draslík, vápník, hořčík a železo. V bazalce se nacházejí také cenné rostlinné látky jako polyfenoly.
Bazalka navíc obsahuje řadu éterických olejů, které jí dodávají jedinečnou vůni, která na naše smysly působí přímo opojně.

Bazalka pomáhá při žaludečních křečích a plynatosti – buď žvýkejte listy nebo si uvařte čaj.
Má uklidňující a uvolňující účinky, například při nepokoji, nervozitě, stresu a nespavosti: stačí žvýkat pár lístků.
Působí jako analgetikum na menstruační křeče, migrény a bolesti hlavy a dokonce i artritidu.
Poskytuje pokožce uklidňující účinek po bodnutí hmyzem, přiložte ji na kůži jako obklad.