Při slově brynza nám obvykle napadnou brynzové noky. Docela logicky. Je to asi nejčastěji připravované jídlo s typickou chutí ovčí či míchané kravské brynzy. Ale s domácím „bílým zlatem“ umíme v kuchyni zacházet i jinak.
Brambory plněné brynzou jsou skvělou přílohou ke steakům.
Brynza má pro svou výraznou chuť ideální předpoklady k tomu, abychom ji spojili s méně výraznými potravinami a vykouzlili tak lahodnou a přitažlivou chuť pro hotové jídlo. Hodí se však také do příloh a dokonce ji můžete konzumovat i se steakem! Ptáte se jak? Připravte si brambory plněné brynzou.
Postup je velmi jednoduchý – brambory ve slupce uvařte v osolené vodě do měkka. Následně vodu z nich slijte, prořízněte jednotlivé brambory na polovinu a vnitřek lžící vydlabejte tak, aby okraje zůstaly dostatečně pevné.
Pause0%VolumeAd
V misce smíchejte vydlabaný vnitřek brambor, brynzu, bílé části lahůdkové cibulky nasekané na kolečka (zelené části si odložte na závěrečné zdobení), česnek nastrouhaný na jemno, kopr zbavený dřevnaté části nasekaný na jemno, sůl a pepř.
Připravenou nádivkou naplňte půlky brambor, které obalíte prosciuttem, vložte je do zapékací misky nebo na plech a pokapejte olejem.
Jak si vybrat tu nejlepší brynzu? Co zohlednit při jejím výběru?

Brambory s brynzovou nádivkou se pečou v troubě při teplotě 200 °C přibližně 20 minut dozlatova, pokud máte program s horkým vzduchem, bude vám stačit teplota 180 °C. Následně je jako hotovou přílohu můžete servírovat k masu. Jejich velkou výhodou však je, že je lze konzumovat i samostatně. A na své si tak přijdou i vegetariáni.
Výborný slaný koláč s brynzovo-bramborovou nádivkou nám upekla folkloristka Grétka Ivaničová.